Digital paintings, Stadsvapen-skoj, Trosa paintings/Trosamåleri, Trosakrönika

Safirens miljonregn (igen)

Safiren står åter som lycklig vinnare i kommunens alldeles egna postkodlotteri. Återigen fullkomligt regnar det pengar över evighetsprojektet Safiren. Badhuset som står under ombyggnad/renovering i Vagnhärad, för er som missat de hundra första delarna i Trosakommun-såpan Safiren.

Ännu mer pengar in i projektet ska nu alltså säkerställa ett färdigställande, som allt färre verkligen tror på som sant eller ens möjligt.

Det låter ju sannerligen mycket illa och många funderar på om kommunen verkligen klarar att driva sådana här projekt, bland annat med tanke på ständiga fördyringar.

Men, om ni läser Daniel Kahnemans mycket lärorika och tänkvärda bok Tänka snabbt och långsamt, går det faktiskt att få en förklaring till kommunens till synes bristfälliga kompetens i ämnet badhusbyggnationer.

Vi har nämligen vid kostsamma och tidsödande projekt en förmåga att skriva om verkligheten, trots att fakta ligger i öppen dager för oss. Även om vi vet att t ex en badhusrenovering/ombyggnad kostar miljontals och åter miljontals kronor och kommer ta fler år att genomföra, vill vi så gärna genomföra projektet. Vi börjar tänja lite på fakta. Vi letar rätt på argument som får projektet att framstå som lite enklare, lite billigare, lite snabbare att genomföra.

Att gå till beslutande instans och säga att ett ynka litet badhus behöver upprustning för massor av hundra miljoner och kommer ta flera år att genomföra, innebär oftast stora svårigheter att få totalt gehör för.

Men om man istället presenterar en glädjekalkyl, som visar en lägre kostnad och kortare genomförandetid, får det att framstå som en mindre ansiktslyftning som går att genomföra på ett år eller så, ja då känner antagligen fler i beslutande instans att projektet verkar ha rätt storlek och fullt rimligt att bevilja.

Vad händer sedan? Jo, verkligheten hinner ikapp. Den ursprungliga bilden, fakta, skriver glädjekalkylerarna på näsan. Det gick inte att gå runt varken kostnadsfakta eller genomförandetid.

Safirenprojektet har hamnat precis i den tankevillan som den bok jag refererar beskriver så tydligt. Undrar om smartskallarna på kommunen begriper det. Om inte kommer de att göra om misstaget varje gång i framtida projektplaneringar.

Tankevillan har tyvärr den effekten att ingen helst vill kännas vid tankevurpan och ta av sig de felaktiga glasögonen, man vill ro projektet i land tusen gånger hellre än att sunt och sansat avbryta och konstatera vansinnet i att låta pengarna fortsätta rulla in i projektet. Man vill bevisa att det ska gå att göra färdigt, kosta vad det kosta vill.

Läs gärna Daniel Kahnemans bok. Det tog mig en hel sommar och en halv höst att komma igenom den, men jag kom ut betydligt klokare än innan, så tiden gjorde mig goda lärdomsinvesteringar för framtiden.

Anna

20140425-191754.jpg

What do you say? / Vad säger du om detta?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.