Time hunting, What ever

Tiden står stilla

20140514-193344.jpg

Som en rauk står tiden ibland alldeles stilla för oss människor. Det händer till exempel när någon nära vän eller anhörig lämnar oss i detta liv, men även när gudabenådade konstnärer går ur tiden. Framför allt när de lämnar oss alldeles för tidigt och av orsaker vi inte riktigt vill eller kan förstå.

Då står tiden där förstenad, förminskar all materiell betydelse, tankarna fokuserar istället på det själsliga och reflekterar över hur sköra liv vi alla bär på.

Vi formulerar i tankevärlden ideer om hur livet formar oss, hur ödet verkar spela oss sorgliga spratt. Så här tänkte jag mig tidstjuveri till exempel. Kanske sitter de som gått före oss och fiskar efter kvarvarande människor på jorden, firar upp oss på spö när de tycker att de vill ha sällskap.

20140514-194140.jpg

Går det att förstå de som väljer exit själva? Går det att förstå de konstnärer, som efter fullbordan av storartade mästerverk, känner sig dränerade på kraft och kanske själ och därför ser en enda utväg?

Ingen kan nog förstå sådana slutsatser med själ och hjärta. Rationellt kanske vi kan tänka ihop en modell, som går ut på det söndertjatade “hen lade ner sin själ i det där verket”.

Vi människor kanske inte klarar att både göra mästerverk och överleva dem. Kanske offrar vi just vår hela själ för att uppnå det gyllene snittet, perfektionen, det gudabenådade verket.

Kanske offrar vi oss, som Jesus på korset, för att skänka mänskligheten förlåtelse, i konstnärernas fall, skänka oss odödliga verk, som vi alla överlevare kan ta del av och glädjas åt för resten av våra liv?

Vi vanlig-begåvade, som aldrig kommer att prestera mer än vardagliga små storverk av olika slag kanske ska känna en tacksamhet över just vanligheten. Det gör oss antagligen till överlevare och därmed till stor glädje och lättnad för våra nära och kära.

Men tacksamhet kan vi också sända till dessa stora-konstnärer-besökare just för att de lämnar så mycket kvar av sig själva i de verk som stannar kvar hos oss.

Vad vore vi alla utan Mobergs utvandrar-svit till exempel…

Anna

What do you say? / Vad säger du om detta?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.