Pastel paintings, What ever

Konstverket som bara växer och växer

Carolina Falkholts Övermålning i Nyköping bara växer och växer som konstverk.
Nu när Nyköpings kommun har verkställt sitt beslut att sätta för väggmålningen, som omfattar några kvadrat i en Nyköpingsskola växer verket ytterligare i omfattning.

Det har nu också hamnat på Slösos blogg:

http://www.martinborgs.se/blog/2014/7/21/nu-kommer-notan-fr-snippgate#commentsWrapper

Dock kan vi ägna en stund åt att fundera på om kommunen verkligen slösat med pengar på en målning ingen kan se.

Vi kan inte se originalmålningen, men vi kan se mängder av avbildningar, de kan Nyköpings kommun aldrig lägga sina censurfingrar på.

Målningen har givit Nyköping ett mycket större namn än vad staden kanske förtjänar. Vem har inte hört talas om Nyköpingsmålningen? Vem har undgått att ta del av debatten?

Nyköpings kommun har kanske ofrivilligt medverkat till att förstorat ett mycket viktigt samtalsämne och en debatt som måste få pågå ständigt.

I deras iver att lägga locket på eller snarare sätta vägg för målningen har de förstorat ämnet ytterligare.

Deras motstånd mot att betala, deras förfrågan till konstnären att ändra motiv, deras bestämmande av vad målningen föreställer, deras velighet och ängslan, deras beslutsamma obeslutsamhet, deras ointresse att stödja den fria konsten, deras ja, deras smarta marknadsföring. Vem kan med en vanlig, ofta betydligt mer kostsam, reklamkampanj nå ut så brett med en stads namn?

Slösos kostnadsuppgift för kommunens hantering av detta kanske egentligen går att svälja som en fullt rimlig reklamkostnad för en kommun?

Falkholt har kanske gjort sitt livs största konstverk i Nyköping. Åtminstone det mest geniala hittills. Några kvadratmeter med oerhört vackra färgfält i böljande former, som döljer nedsättande klotterord, som så många genom alla tider fått ta emot och bära utan att kunna ge tillbaka. I denna Övermålning ger Falkholt tillbaka, suddar ut och återupprättar respektfullt en del av kroppen där vi alla kommer ifrån. Livets port. Kan en hyllning till livet komma närmare än så?

Konstverket innefattar inte längre bara färgen på väggen och Falkholt, som upphovsperson. Det innefattar alla oss, som på något vis tagit del av konstverket, på plats, genom media, sociala nätverk, i riksdagen, på kommunmöten och i fikarummen.

Målningen berättar om oss i ett nutida Sverige och kanske till och med utanför även de gränserna. Verket kommer att fortsätta växa så länge vi talar om det, så länge vi försöker bygga in det, så länge vi skäller och hyllar, ja konstverket kommer att överleva oss alla och en dag kommer en ny, förhoppningsvis mer upplyst generation, som har förstånd nog att försvara den fria konsten och förstå att målningen har en mycket viktig funktion och berättelse om oss alla.

Min egen hyllning till verk och konstnär har ni sett förut här på konstbloggen, men här kommer bilden i repris 😉

Anna

20140722-181548-65748732.jpg

What do you say? / Vad säger du om detta?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.