20140616-064018-24018875.jpg

Lördagens tur till öppet hus-dagen på Askölaboratoriet gav mig många insikter och många uppslag till nya konstverk och teckningar.

Men främst går tankarna till vårt nutida leverne som människor. Hur vi påverkar naturen både negativt och positivt. Varför vi väljer att fortfarande påverka naturen negativt när vi faktiskt har bevis för konsekvenserna går ju knappt att förstå.

Vi lever, i Trosa, som skarvarna på Snöholmen. Tar allt mer naturmark i anspråk och förstör den med vår blotta utbredning, vi lever vårt dagliga liv och skyller ifrån oss på andra eller på tillväxtguden, som tydligen säger att vi ständigt måste bryta ny mark för att överleva.

Varför vi inte kan vårda och känna oss nöjda med det vi redan har verkar ingen kunna svara på. Vi måste växa säger de som bestämmer. Vi MÅSTE tydligen ha en förbifart i Trosa för att överleva.
Precis som skarvarna snart behöver en ny Snöholmen för att överleva….eller???

Askölab bjuder numera varje år in allmänheten till öppet hus. Vi får tillfälle att gå runt och prata med forskare och doktorander, ställa konstiga frågor som de tålmodigt försöker svara på. Vi åker nog alla därifrån med aningen mer kunskap om vår påverkan på miljön, funderingar över vårt sätt att förbrukningsleva men även med massor av energi från den paradislika natur som omger labbet. Vilken arbetsplats!

Så här vackra vyer kunde vi gå i där ute. Ta tillfället i akt nästa gång de slår upp portarna till öppet hus. Verkligen en resa att göra, både fysiskt och för själen.

20140616-065217-24737237.jpg

Anna

Advertisements