Parkeringsbekymmer i Trosa anno 2000-talet

Inlägg från 2014 i repris 😉
För många år sedan gjorde jag en teckning kring Trosa kommuns näringsliv.

Jag lade ihop allt vi hade av företag genom att plöja telefonkatalogens företagssidor och lät samtliga företag ingå i bilden med namn, som ett fasadmönster.

Trosa kommuns näringsliv har ett utbud, som minst motsvarar t ex Ikeas. Jag valde därför i formen att framställa vårt utbud av varor och tjänster som ett stort varuhus. Vi har faktiskt det mesta inom vår lilla kommun, bara att vi i stället för att samla allt under ett tak har spridit ut uppgiften att serva kunder/besökare på många små enheter i stället.

Gemensamt med de stora jättevaruhusen har vi dock parkeringsbehovet. Tänk om Ikea skulle stänga ner sina parkeingsytor, säga att, nej, vi har inte plats för några bilar här, ni får komma tillbaka en annan dag eller gå/cykla hit istället.

I Trosa misstänker jag att både kommunen genom Trosa turism och näringslivet inom turismen lägger mycket pengar på att marknadsföra vårt “varuhus”. Då förutsätter nog de flesta att besökare, när de följer uppmaningen i reklamen att besöka Trosa, också får möjlighet att fullfölja sitt besök och stanna så länge de vill och önskar.

Men….Trosa kommun vägrar hörsamma parkeringsbristen och hänvisar till att för många parkeringar och besökare kan störa idyllbilden av Trosa!

Man undrar hur de tänker sig att besökare ska vilja komma tillbaka en annan dag, hur de som får sin lön tack vare turisternas täta besöksfrekvens under den korta sommartiden ska kunna försörja sig, hur de ivriga marknadsförarna av Trosa kommun ska hålla intresset uppe, om man ser att Trosa kommun motverkar möjligheten att försörja de hundratals anställda och företagare som uteslutande lever på turismen.

Trosa kommun har en lustig inställning till bilism, som svårligen går ihop. Å ena sidan kan man tänka sig att uppmuntra ökad bilism genom att bygga förbifart, å andra sidan säger man att för många bilar i Trosa förstör idyllen…

Varför anser vi att bilar med motorn igång går för sig, men att bilar som står still inte går för sig?

Hur ska vi ha det? Ska vi bevara en småskalighet eller ska vi ta steget upp till en mer identitetslös förortstillvaro?

Ska vi låta alla som vill besöka Trosa göra det eller ska vi kvotera in turismen?

Inga lätta frågor, men vi behöver ändå fundera på dem tror jag.

Anna

20140626-062714-23234506.jpg

Advertisements

What do you say? / Vad säger du om detta?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.