I Trosa kommun har den frågan fått aktualitet genom en markägares ansökan till Länsstyrelsen om att få odla energiskog på åkermark, som bland annat sträcker sig en bra bit längs Västerljungsvägen.

Ett läger av investeringsgenier säger att pengar växer på träd och att första skörd kan ske om ungefär tjugo år när det gäller energiskog. Tjugo år låter förvisso som en lång tid att vänta på avkastning för finansgenier i sina bästa år…

Ett annat läger vill tänka längre än tjugo år och gräva ner pengarna i marken bildligt talat. För att kunna hålla öppna kulturlandskap även till nästa och nästa generation invånare i Trosa kommun.
Forntida invånare har med Västerljungsringen visat att tillgångar kan hålla i många generationer just om man gräver ner dem i marken 🙂

Ett tredje läger, som än så länge inte direkt skyltat med sin inställning till det förestående planterings- och landskapsförändrande projektet, hittar vi i politikerleden.

De har i frågan om Trosa förbifart (infart Väst) mumlat om att de vill planera för sjuhundra (700!) nya bostäder väster om Trosa. Annars dör Trosa hävdar de. Västerljung dör också utan förbifart Trosa och expansion av Trosa västerut enligt deras muntliga analys i valrörelsen. Dock oklart varför landskapskonsumerande mastodontprojekt kan rädda liv på orter, där invånarna lever ett alldeles utmärkt naturnära liv idag, vilket dessutom utgör hela kommunens främsta attraktionskraft. Naturen utanför knuten.

Hur som helst. Området för energiskogen ligger underligt nära de områden där kommunens bygghetsande politiker redan tänkt in hundra nya bostäder. Området omfattar dessutom ungefär den areal, som skulle motsvara sexhundra tomter. Alltså det som återstår upp till sjuhundra bostäder.

Att bebygga åkermark inte går för sig i miljövänlighetsmätande enkäter kunde vi läsa om tidigt i höstas, men energiskogsmark är inte åkermark utan ligger tydligen längre ifrån lågpoängsalternativen i miljövänlighetsmätningar. Sådan mark verkar gå lättare att omvandla till byggmark….

Politiker talar sällan ur skägget. Trosa kommuns politiker visade inga talanger för att tala klarspråk före valet, så vi lär helt säkert även i denna fråga få söka oss information på egen hand och lägga ihop pusselbitarna till vår uppfattning och siargåva.

Vi har alla olika syn på avkastning. Somliga mäter begreppet i pengar, andra i naturvärden och för de som sysslar med rodeo är antagligen avkastning något helt annat!

Utifrån det informationsflöde jag simmat runt i kom denna teckning ur den digitala pennan när jag skakade av mig efter simturen 😉
Jag har proppat den full med symbolik, som ni säkert märker.

Stort tack till mina inspirationskällor!

Anna

IMG_2004.JPG

Advertisements