Watercolours, What ever

Butternut squash soppa/soup

Leslie asked for a recipe and here it is:


Butternut squash soppa/soup

1,5 kg/52.8 oz/3.3 lb butternut squash

2 äpplen/apples

2 vitlöksklyftor/garlic cloves

3,5 cm/1.37795 inches färsk ingefära/fresh ginger

2 msk/2 tbl/1 fluid oz olivolja/olive oil

1 liter/1000 ml/1.06 liquid quart vatten/water

1 dl/100 ml/0.106 liquid quart grädde/cream

2 dl/200 ml/0.212 liquid quart fläderblomssaft/elderberry juice eller/or vitt vin/white wine

2 msk/2 tbl/1 fluid oz färsk hackad timjan/fresh chopped thyme, du kan lägga till färsk rosmarin eller någon annan färsk krydda också efter behag/ you can also add some fresh rosemary or some other fresh herbs.

1,5 tsk/1,5 tsp salt

Lite svartpeppar efter behag/some black pepper

Mald gurkmeja/ground turneric

Några blad hackad grönkål/some chopped green cabage

1. Skala och kärna ur pumpa (spara kärnorna!) och äpple, skär i 2 cm stora bitar. Skala och skär lök, vitlök och ingefära i mindre bitar. Fräs allt skuret i olja i stor kastrull eller panna med hög kant ca 10 min.
2. Tillsätt vatten. Småkoka under lock tills pumpan är mjuk, ca 20 min. Häll på grädde och fläderblomssaft/vitt vin. Tillsätt krydddorna och grönkålen. Låt koka upp.
3. Ta av från plattan och mixa soppan slät i en matberedare eller med stavmixer. Smaka av med salt och peppar.
4. Ta hand om pumpakärnorna, rengör, torka på papper, torrosta i panna eller i ugn tills de verkar färdiga.
5. Ät upp soppan och de rostade pumpakärnorna. Bjud in några vänner på soppa om du inte orkar äta allt själv 😉

1. Scale and kernel of the squash (save the kernels!) and apple. Cut them into 0.7874 inches large pieces. Scale and cut onions, garlic and ginger into smaller pieces. Mash it all in olive oil in large saucepan or pan with high edge about 10 minutes.
2. Add water. Cook under the lid until the pumpkin is soft, about 20 minutes. Pour cream and elder flower juice / white wine. Add the spices and green cabage. Let boil up.
3. Remove from the heat and mix the soup smoothly in a food processor or with rod mixer. Add salt and pepper.
4. Take care of the squash kernels, clean, dry on paper, roast in the pan or oven until they appear to be as you like them.
5. Eat the soup and the roasted pumpkin kernels. If you can’t eat all soup share with some friends 🙂

Lycka till/Good luck!

Anna

7 thoughts on “Butternut squash soppa/soup”

    1. Tack! Lycka till med receptet. Jag skrev ner det ur minnet, så jag hoppas att jag kom i håg allt. Jag hämtade inspiration från olika recept och det var lite svårt att komma ihåg vilka delar jag valde från de olika recepten.

      Liked by 1 person

Leave a reply to Anna Cancel reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.